High-res version

For Swedish readers, the news paper Dagens Nyheter has a very interesting and inspiring article about former astronaut Charles Duke who was one of the few astronauts who walked on the moon. He recently paid a visit to Tekniska Museet (the Science Museum) in Stockholm.


(Read an excerpt from the article below:)

“Text by Claes Svahn.

På lördagen fick jag möjlighet att träffa honom när han under några timmar befann sig på Tekniska museet i Stockholm. I fickan hade han sin Blackberry som är 100.000 gånger mera kraftfull än den dator som fanns ombord på Apollo 16 och som tog honom och kollegan John Young till månen.

Och trots åren har månen aldrig lämnat honom, i fyra decennier har Charles Duke längtat efter att åka tillbaka dit. I stället har han fått se det amerikanska bemannade rymdprogrammet läggas i malpåse.

– Människan skulle kunna bygga en bas på månen på samma sätt som vi i dag har forskningsstationer på Antarktis. Det finns mycket kvar att göra på månen, inte minst vetenskapligt. Sedan är det kanske dags att sikta mot Mars, säger den snart 76-årige astronauten som den 20 april 1972 blev den tionde människan att sätta sin fot på månytan.

Vilket inte var helt okomplicerat.

– Vi fick lära oss att gå på nytt när vi kom till månen. Gick det uppför hoppade vi som kängurur och gick det nedför gick vi med sidan före. Vår största skräck var att ramla på rygg, vilket jag gjorde en gång. Men ryggsäcken med alla livsuppehållande system höll. Jag och John ramlade många gånger.

Att gå på månen liknar inget på jorden, säger Charles Duke:

– Det är inte som att gå barfota på stranden. Man känner inte marken genom två par kraftiga stövlar. Men det finns en känsla av lätthet som gör att man vill hoppa. Även om man sjönk ned två centimeter varje steg man tar så kändes marken stadig. Jag kallade vår gångstil för Frankensteinsteget!

Vid ett av tillfällena snubblade John Young över en elkabel som gick av och ett under flera år planerat experiment fick ställas in…”

Read the entire interview here at Dagens Nyheter: Den Svåra Konsten Att Gå På Månen.

Advertisements